Facket – politik eller inte?

Det diskuteras ofta i dag om fackets funktion och vad man tycker om att LO stödjer Socialdemokraterna. Ska facket engagera sig politiskt? Hur skulle ett politiskt obundet fackförbund fungera? Är det rätt av vissa förbund att utesluta medlemmar på grund av politisk åsikt?

Jag skall försöka förklara detta ämne så enkelt och överskådligt det går och innan jag går in på det djupare vill jag förtydliga att min ståndpunkt är att åsiktsregistrering inte är tillåtet i en demokrati – men jag förstår att man inte bör ha vissa förtroendeuppdrag i en facklig organisation om man samtidigt har ett uppdrag åt ett politiskt parti som motarbetar det facket står för.

Idén med facket är enligt mig en helt oöverträffad idé som har byggt upp vårt samhälle och den svenska modellen är fortfarande idag otroligt viktig, även om många börjar ifrågasätta detta.

Sedan man övergick från egenhushållssamhället och övergick till att den stora majoriteten blev så kallade lönearbetare har det alltid funnits en kapitalistisk kraft i form av arbetsgivare som vill tjäna pengar på att andra skapar ett mervärde. Från början var arbetsförhållandena så usel att en löntagare knappt hade ett värdigt liv.
Alla rättigheter vi i dag har i form av semester, ledig lördag/söndag, 8 timmars arbetsdag, pension och mycket mer har fackförbunden drivit fram genom åren.
Saker som gemene man i dag tar för givet och många hävdar ”ja men det var ju för 100 år sen det var så dåligt”.

Hur ser det ut i länder i dag där fackföreningsrörelsen är svag?
Hur kommer det sig att arbetsvillkoren i Indien, Kina, Burma, Rumänien, Chile osv. är betydligt sämre än här?
Är det de kalla klimatet som gör att arbetsgivarna är så snäll mot oss i Norden?

Det är givetvis en stark fackföreningsrörelse i en fungerande demokrati som är skillnaden.

8-timmars arbetsdag infördes 1919 genom att Sveriges Riksdag röstade fram beslutet. Men man arbetade lördagar ända fram till 1971. Det vill säga för fram till för 42 år sedan. 
1992 tog den moderata regeringen i ledning av Carl Bildt bort 27-dagars lagstadgad semester för att återgå till 25-dagar. Alltså för 21 år sedan.

När skedde senast en stark positiv ändring i arbetsförhållandena på svensk arbetsmarknad?

Detta är ju ett bevis om något att det tar otroligt lång tid att driva igenom saker mot starka ekonomiers intressen. Detta trots att arbetsgivarna i dag har samma vinstutdelning i procent som på 30-talet. 
Facken blir svagare och svagare och tappar makt och inflytande och man ska samtidigt veta att eftersom Sveriges Riksdag är det högsta beslutande organet så kan lagar och avtal när som helst förändras där. Därför kom man på att man från arbetarrörelsens sida måste vara med och påverka politiskt om man ska kunna ta vara på sina intressen.

Från 2006 när vi fick en borgerlig regering så har vi fått försämringar. Arbetslivsinstitutet lades ner det första man gjorde när man kom till makten. Att utbildning för arbetstagarrepresentanter i bolagsstyrelser skulle bekostas av staten togs bort och lades istället ut på arbetsmarknadens parter att komma överens om. 
Man försöker även ständigt att riva upp och försämra LAS genom politiska beslut.

Så det råder ingen tvivel om att fackföreningsrörelsen är ett politiskt organ som skall bevaka medlemmarnas intressen i alla tänkbara församlingar.

För att gå in närmare på LO och den politiska dragningen så kommer vi då till arbetsplatsen.

LO och TCO är dom arbetstagarorganisationer som organiserar majoriteten av löntagarna i Sverige. Deras motparter är då arbetsgivarorganisationerna som har till uppdrag att bevaka arbetsgivarnas intressen.
Så kraven som kommer från dig som löntagare går via din fackförening slutligen till LO. Som sedan i sin tur lyfter fram det för Socialdemokraterna som är det politiska organet att sedan försöka påverka i Riksdagen hur beslut som gynnar dig röstas igenom.
Det är då inte så konstigt att LO stödjer Socialdemokraterna ekonomiskt och heller ingen hemlighet.

Tänk på att på arbetsmarknaden finns bara två parter. Du som säljer ditt arbete mot lön, och den som köper ett arbete mot en lön. Oavsett om du är akademiker eller städare så finns det bara dom två kategorierna.

Hur går det då till på arbetsgivarsidan?
Jo självklart är det exakt samma princip. En arbetsgivare som vill ha en ändring som gynnar hans intressen går då till sin arbetsgivarorganisation (ex: Almega, EFA, KFS, Svenskt Näringsliv) som sedan driver den frågan till sitt politiska organ som är Moderaterna. 
Det är ingen hemlighet att Svenskt Näringsliv är största ekonomiska bidragsgivaren till Moderaterna. 

Hur skulle då en opolitiskt bunden fackföreningsrörelse fungera?
Ja det undrar jag också.
Ska man då bli så radikala som i Frankrike och använda strejk som enda vapen vid varje konflikt på svensk arbetsmarknad? Det skulle innebära stor påverkan på samhället och ekonomin.

Lek då med tanken att alla fackförbund säger att vi ska inte syssla med politik, och Socialdemokraterna inte finns, eller skulle ha 4-8% i Riksdagen.
Då skulle den politiska majoriteten kunna rösta igenom arbetsgivarens alla förslag och få det att gälla utan att man från arbetarrörelsens håll kan förhindra detta. 
Därför är det politiska samarbetet så viktigt och att man förstår att facket i allra högsta grad är politik.

Det är ingen som ifrågasätter att arbetsgivarna som är ekonomiskt starka sponsrar ett politiskt organ för att genom dom få igenom sina beslut. Varför skulle det då vara konstigt att vi som är löntagare gör samma sak via vårat organ?

Det tog 52 år att införa 40-timmars arbetsvecka och att man skulle vara ledig på lördagar. 
Det tog ett beslut i Sveriges Riksdag att banta semesterlagen från 27 dagar till 25.

Om alla ställer upp på detta så finns det ju möjlighet att påverka och att ingen gör ditt eller mitt jobb mot sämre lön eller sämre villkor och vi får kriga om jobben som på 1800-talet. Då kanske till och med 6-timmars arbetsdag blir verklighet i framtiden?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s