Bemanningsföretag

Fram till 1993 var det olagligt med privata vinstdrivande företag att ägna sig åt arbetsförmedling och personaluthyrning. Carl Bildts regering hävde detta förbud detta år med argument som man ofta hör från liberala och högerpolitiska i dag, att privat konkurrens är nödvändigt för marknaden. Visst kan det tyckas låta sunt och förnuftigt i många fall, men mig veterligen så finns det inget som avreglerats som har blivit bättre som man förutspådde.
En drivande aktör i den juridiska striden var Stockholms stenografservice, som senare bytte namn till Manpower. 

Söker man på ”lediga jobb” på google i dag eller går in på arbetsförmedlingens hemsida så är en stor majoritet av alla utannonserade tjänster från bemanningsföretag. Endera är de dom som sköter rekryteringen eller så är anställningen hos dom fast med uppdrag hos kund.

Detta sätter allt som oftast individen, arbetstagaren i en utsatt position. Kommer du in på en arbetsplats där du ska utföra ditt arbete, men är anställd hos en annan part så får du svårigheter att engagera dig fackligt. Du kan också när som helst bli av med jobbet eftersom arbetsgivaren i det fallet hyr in dig på faktura och inte har dig anställd, så kan denne bara säga ”Hejdå” om det inte passar. Så får du sluta på dagen och låta ditt bemanningsföretag hitta en ny placering åt dig.

Nu finns det bemanningsavtal mellan både LO och TCO. Där LO’s avtal är otroligt mycket bättre. Där finns en regel om GFL (genomsnittligtförtjänstläge) som innebär att du ska snittlönen på den arbetsplats du är inhyrd som de anställda har som gör liknande arbetsuppgifter. TCO’s avtal reglerar inget sånt. Detta leder till massvis av tjänster där lönerna dumpas för arbetstagaren och säkerheten på jobbet sänks radikalt.

Hur många unga är anställd av bemanningsföretag idag?
Hur många vågar stadga sig och köpa hus och skuldsätta sig med så otrygga anställningar?

Företagen vill i dag inte ha folk anställda i bolagen som ska generera vinst och även om det blir dyrare för företaget med en inhyrd så är fördelarna många för arbetsgivaren.
Ett annat argument som jag också kan förstå är ju de mindre företagen som ibland behöver extra hjälp vid vissa stora jobb. Att det är smidigt för dem att plocka in en person på faktura för att sedan tacka nej när jobbet blivit klart och arbetsnivån är tillbaka på de normala. Men även där finns det ju utrymme för visstidsanställningar i dag enligt lagen som bör vara exakt lika fördelaktiga.

Detta gör mig otroligt pessimistisk till bemanningsföretag och om man tänker efter lite längre, att ett företag har som verksamhet att tjäna pengar på att förse arbetsgivare med arbetskraft så är det ju ganska sjukt. För det är ju därför dom håller på med den här verksamheten, för att tjäna pengar. Och det gör dom. Bemanningsföretagen går med vinst, även om det är mer neddraget nu än för något år sedan.

Så låt företagen som behöver arbetskraft agera arbetsgivare och ta sitt ansvar för sin personal! Flertal rapporter visar att de flesta arbetsskador i modern tid drabbar människor i bemanningsföretag. Det senaste som gick riktigt illa på LKAB i Luleå där två stycken män i 60-års ålder blev dränkt i i 100-gradig tjära.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s