Skatter – Förtryck eller befrielse?

Efter valet 2006 gavs det ut en bok vid namn ”George W Reinfeldt” som är skriven av två forskare, Brian Palmer och Per-Anders Forstorp.
Den tar upp och belyser väldigt tydligt vad alliansen och då främst Moderaterna med ledning av Fredrik Reinfeldt gjorde för att vinna valet. Likheten var exakt med hur George W Bush övertygade amerikanerna i sitt val och alliansen körde samma taktik 2010.

För hur har det egentligen varit de senaste två riksdagsvalen?
Jo nya moderaterna presenterade sig som det nya arbetarpartiet med stort fokus på jobben och välfärden. Dom lät precis socialdemokrater, erbjöd nästan exakt samma sak som socialdemokrater plus skattelättnader.

Då är det väldigt lätt att få väljare att lyssna. 
Varför ska jag rösta på socialdemokraterna när jag får samma sak av moderaterna plus några tusenlappar mer i plånboken?

I Sverige har alliansen sänkt skatten med ungefär 100 miljarder per år sedan dom kom till makten. Det är naivt att tro att det inte påverkar välfärden i ett land.

Vilka är det då som har fått betala dessa skattelättnader?
Det råder inget tvivel om att det är dom sjuka och arbetslösa som har fått en avsevärd försämring sedan vår borgerliga regering tillträdde. Först och främst a-kassan där moderaterna beslutade att ingen i Sverige kan tjäna mer än 18.700:- och satte det som ett maxtak för a-kassan. Sedan friskskriver vi dödligt sjuka människor och sätter dom till arbetsmarknadens förfogande. 

Detta är ju ett rätt genialiskt sätt att gå till val på och bedriva opinionsarbete eftersom den absolut största andelen människor som röstar i Sverige har ju jobb. Det är ju du och jag som varje dag går till jobbet som fått ökning i plånboken för att den minoritet som står utanför systemet, som är arbetslös eller sjukskriven har fått det för jävligt.
För det skulle jag påstå. Ingen hade för 10-20 år sedan kunnat förutspå att i Sverige 2014, friskskriver vi dödligt sjuka människor.

Men moderaterna och alliansen är inte nöjd ännu, långt ifrån. Maud Olofsson har länge predikat om att vi måste sänka skatten i Sverige till genomsnittlig europeisk nivå och hon har fått fullt stöd från Stefan Fölster som är nationalekonom på Svenskt näringsliv och också lobbyist skulle jag vilja påstå.
De hävdar att Sverige måste anpassa sig till övriga Europa för att överleva och att skatten måste jämnas ut.

Det låter väldigt troligt och som om dom har kunskap och vet vad dom pratar om.
Men det har ingenting med verkligheten att göra.

För om man nu ska sänka skatten ner till genomsnittlig europeisk nivå, det vill säga ungefär 40% av BNP. Då kommer vi behöva ta bort ungefär 300 miljarder till varje år, och det är HÄR jag menar att arbetarrörelsen och socialdemokraterna har misslyckats fullständigt.

VARFÖR pratar man inte om vad som händer om vi sänker skatten så mycket? Det är ingen som för den debatten.

Därför ska jag tala om det:
Nu kan man inte ta från sjuka och arbetslösa så mycket mer så nu måste man hitta andra grupper som man kan ta pengar ifrån för att få råd med ännu fler skattesänkningar. 
Det är två grupper där vi ligger tungt på utgiftssidan i Sverige. Det första är unga.

I Sverige kan man få en barnomsorgsplats om man begär det och då får man den inom 3 månader. Man är garanterad förskola.
Man kan vara hemma med små barn i Sverige i 15 månader med betalt.
I vilket annat land utanför norden kan man det?
Hur ser det ut för kvinnor som skaffar barn i länder utanför norden?

Den andra är våra äldre.
I Sverige kan man få kommunal hemtjänst när man är gammal.

Hur ser det ut med ålderdomshem i länder utanför norden?
Finns det kommunal hemtjänst för våra gamla i något annat land utanför norden?

Det sammanlagda svaret på ovan ställda frågor är kort och gott: Ja, om man kan betala.

Detta är så självklart att jag tycker det är bedrövligt att något parti inte belyser dessa frågor. Självklart vill ingen gå till val på ”chockhöjningar av skatten”. Men förklara för vanliga människor där ute vad som händer om man sänker skatten. Det är ju pengar som försvinner från något, berätta vad dom försvinner i från.

En jämförelse för att man ska få någon uppfattning så hade vi 50,6% i totalt skatteuttag av BNP innan alliansens tillträde 2006. Danmark ligger i dag högst i norden på nästan 51%. Genomsnittliga nivån i Europa är 40% av BNP förutom Storbritannien som har liberala system likt USA, där skatten är ~30% eller lägre.

I demokratier får idioterna rösta, i diktaturer är det dom som styr. Det finns nästan 200 länder i världen. I vilket land har man ett bättre samhällsklimat och en bättre välfärd än den vi håller på överger här? Det finns inget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s